De klimaatkwestie: de diepte in met Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra - ©Speakers Academy-Walter Kallenbach (4).jpg

Hoe hangt klimaatverandering samen met veranderende weersomstandigheden? Hoe snel stijgt onze zeespiegel nou echt? En waarom zijn we nog niet allemaal vegetariër en in het bezit van een elektrische auto? In het kader van de tentoonstelling Other.Worldly gaat presentator Habtamu de Hoop (Het Klokhuis) met NOS-weerkundige Gerrit Hiemstra dieper in op de gevolgen van en onze verhouding met klimaatverandering. Praat en kijk mee tijdens de live talkshow De diepte in van het Fries Museum en het Princessehof, op zondagmiddag 1 maart. De talkshow is gratis bij te wonen, maar er is beperkt plek en de tickets gaan snel. Aanmelden kan via de website van het museum.
 
Tijdens deze derde editie van De diepte in deelt meteoroloog Gerrit Hiemstra (1961) aan de hand van drie filmfragmenten zijn betrokkenheid bij en zorgen over het klimaat. Onder leiding van politicus en Klokhuispresentator Habtamu de Hoop (1998) praten de twee over hoe Nederland en Friesland zich al eeuwen wapenen tegen het water, waarom autoliefhebber Hiemstra tóch afzag van de door hem gewenste Ferrari en over hoe windmolens een symbool zijn van de diepgewortelde weerstand van de mens tegen verandering.
 
jonge generatie klimaatvoorvechters
In Die diepte in praten de twee bekende Friezen over de manier waarop het klimaat hen inspireert, geïllustreerd door drie filmfragmenten die Hiemstra zijn bijgebleven. De Hoop, presentator, politicus én vertegenwoordiger van een jonge generatie klimaatvoorvechters, voelt Hiemstra aan de tand over zijn beweegredenen, zorgen en hoop. Ook geeft Hiemstra antwoord op vragen van kinderen aan volwassenen, die zij hebben bedacht na afloop van de MuseumJeugdUniversiteit eerder die dag.
 
other.worldy
Deze derde editie van De diepte in vindt plaats in het verlengde van de tentoonstelling Other.Worldly, die tot en met 3 januari 2021 te zien is in het Fries Museum. In de expositie proberen twintig kunstenaars de onderwaterwereld te doorgronden. Curator Hanne Hagenaars verzamelde een internationale collectie fascinerende, wonderlijke en confronterende kunstwerken. Zo is er onder meer aandacht voor het lot van de talloze bootvluchtelingen die vanuit Noord-Afrika de oversteek naar Europa waagden (Broomberg & Chanarin, GB) en onze verstoorde relatie met de natuur, dankzij een inkijkje in de wijze waarop medewerkers van Amerikaanse privé-natuurreservaten wilde dieren proberen te temmen (Jessica Segall, VS).
 
praktische informatie
De diepte in vindt plaatst op zondag 1 maart in het Fries Museum, van 15.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Plekken zijn beperkt en de kaarten gaan snel, dus meld je snel aan. Vooraf aan De diepte in geeft Gerrit Hiemstra ook een college aan kinderen in het kader van de MuseumJeugdUniversiteit. Daar gaan ze het hebben over de stijgende zeespiegel. De MuseumJeugdUniversiteit is inmiddels uitverkocht.